Vegetarijanska jela – kako ih ispravno pripremiti

Ukusno

Vegetarijanska jela obiluju povrćem koje je vrlo zdravo, ali samo uvrštavanje povrća, primjerice salate od povrća, u svakodnevni jelovnik nije dovoljno. Naučite kako povrće treba pripremati da se gubitak nutrijenata svede na minimum.

Ono što je privlačno u vegetarijanskim jelima prije svega su: njihov okus, miris, izgled i načini posluživanja.

Kad se prisjetimo pravila uzimanja 5 obroka povrća i voća na dan, pružit ćemo svom organizmu što je najbolje, ali treba i poštivati iduće naputke:

  • Ako kupujete svježe povrće, odaberite ono koje je lijepo izraslo, koje je čvrsto i zrelo. Ako kupujete smrznuto povrće, ono mora biti potpuno smrznuto, suho i ne smije biti stopljeno zajedno.
  • Operite povrće i ogulite ga u tankom sloju budući se ispod kore nalazi koncentracija hranjivih tvari. Lisnato povrće treba pažljivo oprati, svaki list treba odvojiti, vodu mijenjati. Osušite ga, ne cijedite i ne lomite lišće.
  • Povrće, koje ste oprali i po potrebi narezali na manje komade, treba odmah skuhati. Stavite ga u posudu s prokuhanom, slanom vodom, ili stavite kuhati na pari. Pogrešno je preko povrća izliti hladnu vodu i onda ga staviti kuhati.

Povrće koje sadrži karotin trebalo bi kuhati uz dodatak malo ulja, npr. maslinovog. Korjenasto povrće i buranije bi trebalo pri kuhanju poklopiti.

Kupusarke se mogu isprva kuhati u otvorenoj posudi, ali nakon nekoliko minuta posudu je potrebno poklopiti.

  • Smanjite vrijeme kuhanja povrća na minimum: kuhajte ga kratko na visokoj temperaturi, dok ne omekša. Najbolje je prije kuhanja povrće za salatu uopće ne ljuštiti. Ljušti se kasnije, nakon što ga ohladimo. Salate od sirovog povrća treba pripremiti zadnji tren, upavo pred posluživanje.
  • Svaka porcija rezanog povrća treba biti kombinovana s sosom ili uljem, čime se povrće štiti od oksidacije.
  • Jela od povrća treba kombinovati sa mirodijama i biljkama, neposredno prije posluživanja. Ako su mirodije svježe, potrebno ih je nasjeckati ili zgnječiti netom prije njihova stavljanja u salatu.
, , , , , , , ,