Najbolje svjetske kuhinje

Lijepo

Otkrijte okuse i običaje međunarodne kuhinje.

Kulinarsko putovanje

Kuhinje svijeta na Vašem tanjiru!

Kuhanje ne mora biti monotono, a ni dosadno. Pođite s nama na izvanredno putovanje oko svijeta tragom najukusnijih gastronomskih specijaliteta, a mi ćemo Vam otkriti nove gastronomske užitke. Upoznaćete zanimljive kulinarske običaje raznih kultura i otkriti koja od svjetskih kuhinja odgovara Vašem nepcu. Hoćete li se pronaći u sunčanoj talijanskoj kuhinji, vatrenoj meksičkoj, ukusnoj francuskoj ili će Vas privući jedinstveni mirisi orijentalne kuhinje koji oduzimaju dah – otkrijte ovdje i sada.

Kulinarsko putovanje započinjemo s grčkom kuhinjom koja se odlikuje uticajima italijanske i turske kuhinje. Bazu grčke kuhinje čine maslinovo ulje, povrće i bilje toliko karakteristično za područje Mediterana. Tajna grčke kuhinje leži u radosti druženja i proslava. Grci vole dobro jesti, a to je razlog što cijene ukusnu hranu. Ne iznenađuje ni činjenica da su u stanju preći i veće udaljenosti kako bi došli do restorana koji nudi najbolji prženi souvlaki – Grcima omiljeno jelo.

Svoje putovanje nastavljamo tragom španske kuhinje, koja nudi malo blaži pristup hrani. Raznovrsnost u pripremi namirnica poput mesa, ribe i povrća, jedinstveno je iskustvo za svako nepce. Španska kuhinja, poznata po jelima kao što su paella i gazpacho, duguje svoj jedinstveni splet okusa nekadašnjim stanovnicima Iberije, danas poznate kao Pirinejsko poluostrvo.

Sljedeća stanica je Japan, čija se prirodna i harmonična kuhinja s pravom smatra najzdravijom kuhinjom svijeta. Restorani u kojima se poslužuje sushi niču diljem svijeta poput gljiva nakon kiše, dok se bijela riža i soja nalaze gotovo u svačijem jelovniku. Susret s japanskom kuhinjom mnogima predstavlja iznenađenje njenom jednostavnošću, sirovom formom i sadržajem. Ritual uzimanja hrane u Japanu ne predstavlja samo zadovoljenje fizioloških potreba, nego i estetsko i mistično iskustvo. Predivno poslužena jela potiču naše emocije te zajedno s atmosferom igraju važnu ulogu u postizanju određenog stanja uma i srca.

Potpuno drugačija, meksička kuhinja postala je velik hit u posljednjih nekoliko godina, zbog čega upravo Meksiko čini sljedeću stanicu našeg putovanja. Španski osvajači ostavili su trag svoje kulture u mnogim aspektima života Meksikanaca, pa tako i u onom kulinarskom. Susret dviju kultura rezultirao je nastankom veoma aromatične i vatrene kuhinje. Prije dolaska Španaca na ova područja, kukuruz je činio osnovu ishrane, a kukuruzno brašno koristilo se za pripremu svjetski poznatog meksičkog hljeba – ukusnih tortilja.

Egzotična tajlandska kuhinja svoj izraz ostvaruje u idealnoj kombinaciji slatkog i kiselog, kao i gorkog i slatkog okusa, što je dovoljno dobar razlog da je kroz naše putovanje posjetite i isprobate recepte koje nudi. Upotreba svježih biljaka i začina poput soka limete, limunove trave i svježeg korijandera karakteristična je za kulinarstvo ove zemlje. Jednako kao i u slučaju azijske kuhinje, riža je glavni sastojak mnogih jela. Osim okusa, Tajlanđani veliku pažnju pridaju i dekoraciji hrane, zbog čege je rezbarenje voća i povrća postalo gotovo umjetnička forma.

Vrlo napredna i raznovrsna indijska kuhinja sigurno nudi neka od najboljih vegetarijanskih jela na svijetu. Uobičajen obrok sastoji se od predjela koje ugavnom čini salata, te glavnog jela s odličnim chapati hljebom, povrćem i rižom. Za Indijce hrana je dar bogova, zbog čega je treba pripremati i konzumirati s poštovanjem, pažnjom i ozbiljnošću.

pizza, tuskanija, itlija

Iduća stanica je Italija, čiju kuhinju mnogi gurmani svijeta smatraju najukusnijom. Istorija italijanske kuhinje proteže se od 4. vijeka pr. Kr., a prepoznatljiva je po sastojcima poput bijelog luka, šafrana, origana, vina i maslinovog ulja. Jela nisu komplikovana, ali oduševljavaju nas bogatstvom okusa i raznovrsnošću, mirisom svježih biljaka, paradajza, paprika i luka koji su dozreli na suncu. Osim toga, najukusnije pikantno meso svijeta suši se upravo na italijanskom suncu.

Špageti i pizza, iako simboli italijanske kuhinje, ne odražavaju cjelokupnu raznolikost i bogatstvo toliko karakteristično za devetnaest italijanskih regija.

Kao sljedeći korak na našem putovanju, biramo bogatstvo okusa francuske kuhinje, koju mnoga iskusna nepca proglašavaju najboljom na svijetu. Ishrana je neodvojivi dio svakodnevnog života prosječnog Francuza, stoga i ne čudi činjenica da su upravo Francuzi stvorili umjetnost savoir vivre, u slobodnom prevodu – lijepe strane života. Francuska kuhinja postala je poznata širom svijeta zbog Francuza samih, koji su na ovaj način svoju zemlju predstavili u najboljem svjetlu. Čak i najveći kulinarski laik mogao bi nabrojati najpoznatije francuske specijalitete poput tarta, supe od luka, hljeba baguette (popularnog „francuza“), žabljih krakova ili puževa posluženih na razne načine.


Spomenute svjetske kuhinje samo su početak našeg kulinarskog putovanja s mnogim ukusnim stanicama. Ovdje se nalazi vodič fantastičnih okusa kuhinja širom svijeta.

Ponekad je na svom putu dobro napraviti malu stanku i isprobati neke od odabranih jela i recepata kojima se ponose najpoznatije svjetske kuhinje.

Dobar tek!

, , , , , , , , , , , , ,