WHR računar – za računanje omjera opsega struka i bokova

Lijepo

WHR je mjera koja označava omjer opsega struka i bokova. Daje nam uvid u raspodjelu masnog tkiva u tijelu, vrstu siluete tijela kao i vrstu pretilosti. Provjerite svoju figuru i vidite trebate li poraditi na svojoj formi za svoju ljepotu.

kalkulator-omjera-obima-struka-i-bokova-whr

Izračunajte svoj omjer opsega struka i bokova!

Zašto je dobro biti upoznat s WHR-om?

Najnovije studije pokazuju da različite bolesti nisu povezane isključivo s pretilošću, već i vrstom nje same. Najopasnija za naše zdravlje je pretilost povezana s viškom masnog tkiva koje je raspoređeno u području abdomena. Kako bismo utvrdili vrstu pretilosti potrebno je poznavati WHR – omjer obima struka i bokova. Veličina se interpretira različito s obzirom na pol zbog prirodnih anatomskih razlika između muškaraca i žena.

Vrsta pretilosti – kako ona utiče na naše zdravlje?

Pretilost se uglavnom dijeli na dvije vrste:

Abdominalni tip

(oblik jabuke, androidna, muška pretilost) – uočava se najviše na muškarcima te zatim na ženama, posebno nakon pojave menopauze. Opasnija je za zdravlje jer povećava rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, povišenog krvnog tlaka i dijabetesa. Abdominalni tip pretilosti pojavljuje se u muškaraca čiji je obim struka veći od 102 cm, odnosno u žena obima struka većeg od 88 cm.

Ginoidni tip

(oblik kruške) - masno tkivo raspoređeno uglavnom na području bokova, bedara i stražnjice – ovaj tip pretilosti karakterističan je za žene te nije toliko opasan po zdravlje.

Kako bismo odredili raspodjelu masnog tkiva u tijelu, osim mjerenja obima struka koristimo i WHR indeks.

Kako izmjeriti omjer opsega struka i bokova?

Ovo mjerenje provodi se u uspravnom položaju sa spuštenim rukama, te je stoga neophodno obaviti ga uz tuđu pomoć.

Mjerenje obima bokova

  • žene – mjeri se obim na najširem dijelu
  • muškarci – mjeri se obim u visini vrha bedrene kosti

Omjer obima struka

  • žene – mjeri se obim između ruba zadnjeg rebra i vrha ilijačne kosti
  • muškarci – mjeri se obim u području pupka

Pravilna interpretacija rezultata mjerenja

WHR indeks pokazuje tip pretilosti optimalan omjer obima struka i bokova iznosi:

  • za žene – od 0.71 do 0.85
  • za muškarce – od 0.78 do 0.94

Viši omjer znači prvi tip pretilosti, dakle onaj abdominalni, koji može voditi do dijabetesa, kardiovaskularnih i srčanih bolesti, bolesti krvnih žila, ateroskleroze i povišenog krvnog tlaka.
Niži omjer pojavljuje se u slučaju ginoidnog tipa pretilosti, koji ne predstavlja tako veliki rizik za zdravlje.

WHR i atraktivnost muškaraca i žena

Naučnici su otkrili kako je omjer obima struka i bokova značajni faktor u prosuđivanju atraktivnosti žene. Istraživanja su pokazala kako su žene s WHR indeksom od 0,7 (dakle, opseg struka iznosi 70% obima bokova) obično ocijenjene atraktivnijim od strane muškaraca europskih naroda. Stoga nije neobično da su sve ikone ljepote poput Marilyn Monroe, Sophie Loren te čak Venus de Milo imale omjer obima struka i bokova blizu 0,7, iako su sve bile drugačije visine i težine.

, , ,