6 prijedloga zdrave, uravnotežene užine

Zdravo

Nemate vremena jesti na poslu? Nakon nekoliko sati mentalnoga napora, osjećate li se kao da ćete zaspati za stolom? Naučite ove jednostavne metode kako pojesti zdrav obrok koji će Vas opskrbiti energijom.

1. Umor potječe od nedostatka sna i nedovoljne hidratacije

Tijelo odrasla čovjeka gubi 50-100 ml tekućine svakoga sata, stoga je osmerosatno razdoblje sasvim dovoljno da Vaš organizam doživi nedostatak vode. Čak i ukoliko nakon buđenja ne osjećate žed, svejedno biste trebali da pripazite da tijekom svakog sata popijete čašu vode jer će u nedostatku hidratacije izvana organizam posegnuti za vlastitim tekućinama.

2. Konzumirate manje “praznih” kalorija

Prazne kalorije se nalaze u hrani koja nas opskrbljuje s mnoštvom energije, a malo važnih nutrijenata poput vitamina i minerala. Najbolji primjer za to jest šećer, koji sadrži jedino čistu energiju. Štoviše, slatkiši, bijeli hljeb, većina polugotovih jela te brza hrana sadrže mnoštvo kalorija, a malo ičeg drugog. Kada se bavimo intelektualnim poslom, te se fizički ne krećemo, tijelu su prijeko potrebne amino kiseline te nezasićene masne kiseline, minerali i vitamini. Ovi nutrijenti su koncentrisani uglavnom u izvornoj, neprerađenoj hrani kao što su svježe povrće, voće, cjelo zrnate žitarice i riba.

To avoid midday hunger, breakfast is the best way to help to endure without getting hungry even during the lunch time.

3. Birajte raznobojnu hranu

Jeste li i Vi među onima kojima je teško pojesti 5 porcija voća i povrća svakoga dana? Možda će Vam biti jednostavnije kombinovati 3 različite boje u istom obroku. Tako ćete pri konzumiranju uživati u ugodnom, šarenom i drugačijem iskustvu, što će također pozitivno utjecati na Vaše zdravlje.

4. Ne preskačite doručak

Doručkujete li redovito? Ako ne, je li razlog taj što jednostavno niste gladni, ili ste možda prezaposleni? Nema nikakve potrebe da se ujutro prejedate. Dovoljan će biti malen doručak pojeden ”u hodu” ili čak u uredu. Zahvaljujući doručku, nećete biti gladni sve do ručka, što će Vas spriječiti da posegnete za nezdravim grickalicama.

Bonduelle offers great ideas for a balanced and healthy meal during work.

5. Izbjegnite podnevnu glad

Doručak će Vam pomoći da ne pregladnite do ručka. Tako nećete imati potrebu prejedanja za ručak, te će Vas to poštedjeti poslijepodnevnog umora. Pojedite samo onoliko koliko osjećate da je potrebno da se zasitite. Što nas još može učiniti umornima? Ponajviše kombinacija ugljikohidrata i masti, sadržana primjerice u odresku s prženim krompirićima i pudingom koji slijedi kao desert. Što onda pojesti za “užinu”? Nastojte ne konzumirati krompir, tjesteninu ili kruh. Umjesto tih namirnica, birajte povrće i hranu bogatu proteinima, na primjer: pileća prsa, ribu s povrćem ili odrezak i salatu, ali svakako bez prženih krompirića. Popijte još jedan espreso i bit ćete orni za nastavak radnoga dana. 

6. Kada ste na putu

Kada ste na putu također imate mogućnost zdravo se hraniti. Naravno, to će predstavljati veći izazov, nego kad ste kod kuće. Najvažniji savjet jest ovaj: ponesite sa sobom bocu vode, voće i nešto orašastih plodova. To će Vam pomoći da se ne morate zaustavljati i jesti na putu. Uvijek uz “nezdravo” pojedite nešto “zdravo”. Ukoliko kupite kobasicu ili hamburger, pojedite uz to i salatu, voće ili jogurt. Danas na gotovo svakoj benzinskoj postaji možete kupiti voćne sokove. Kada ste na putovanju bolje je ne jesti previše, ali bit će dobro da pojedete barem jednom dnevno nešto zdravo.

, , , , ,