Putovanje za kulinarskim inspiracijama – Koja hrana iz cijelog svijeta vas može naučiti

Moderno / U trendu

Saznajte kako napraviti najviše od vaše avanture u različitim regijama svijeta. Ponesite sa sobom vrijedna nova iskustva i kulinarske inspiracije koji će obogatiti vaše dijetetske rutine sa svim vrstama hrane iz cijelog svijeta.

Kulinarske inspiracije

Putovanje ne samo da može obogatiti vaše znanje o drugim kulturama, nego može da obogati i vašu dnevnu ishranu. Postoji beskrajna raznovrsnost koja se može naći u hrani širom svijeta, a neka od njih će definitivno privući vaše kulinarske ukuse.
Kada putnici izlaze iz svojih kultura da prikupe nove ukuse i dožive nalet inspiracije kulinarske, ovo je ono na što treba obratiti najviše pažnje.

Začini - oni mogu promijeniti okus jednog obroka do neprepoznatljivosti, a neke su kuhinje usavršile njihovu upotrebu do oblika umjetnosti. Ako mislite da Evropljani i Amerikanci primjenjuju začine previše nerado i bez volje, pogledajte prema jugoistočnoj Aziji i Bliskom Istoku za nova otkrića i uvide.

Svjetske kuhinje

Meso – vaš primarni izvor proteina, meso treba biti ukusno i raznovrsno. Tradicionalna kultura na Bliskom istoku i aboridžani u Australiji mogu postaviti novi prag za vašu potragu za novim okusima  mesa. Za više tradicionalni uvid u tu vrstu hrane, razmislite o posjeti Centralnoj i Istočnoj Evropi cijeneći stoljetne tradicije kuhanja mesa divljači.

Povrće – prečesto ih uzimamo zdravo za gotovo i zanemarujemo proširiti naše vidike čak i neznatno uključiti novo povrća u našoj ishrani. Leća, slanutka, patlidžan, skvoš – tih i još mnogo toga, iako izuzetno korisno i ukusno, su nažalost nedovoljno zastupljene u zapadnoj kulinarskoj tradiciji. Južni Kavkaz, Kina i Bliskom istok će promijeniti način na koji gledate na povrće i zelenilo.

Kao što možete vidjeti, samo držeći oči otvorene i uzimajući primjere hrane u svijetu, možete naučiti dosta – i ponijeti riznicu kulinarske inspiracije i ideja za kuhanje kući.

, ,