Tjelesna aktivnost

Moderno / U trendu

Vježbanje je neophodna sastavnica zdravog načina života i važan preduvjet čuvanja zdravlja. Odaberite odgovarajuću tjelesnu aktivnost sukladno svojim osobnim potrebama i mogućnostima.

Tjelesna aktivnost igra važnu ulogu u našim životima, ali nažalost samo se mali broj ljudi bavi nekom vrstom sporta na redovnoj osnovi. Međutim, baš svako može pronaći nešto što mu odgovara. Aktivnosti na otvorenom su svakako najdjelotvornije i imaju najviše koristi za zdravstveno stanje organizma, ali ovakav aktivan način provođenja slobodnog vremena bilježi konstantni pad - iako smo svjesni kako manjak tjelesne aktivnosti štetno utiče na naše zdravlje jednako kao i pušenje ili visok nivo holesterola.  

Vježbanje, tjelesna aktivnost i zdravlje

Redovna tjelovježba jest najefikasniji i najjeftiniji način za izbjegavanje raznih bolesti i poboljšanje zdravstvenog stanja u mnogim aspektima:

 • umiruje ubrzani puls
 • umanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti
 • povećava koštanu masu
 • štiti od osteoporoze

Tjelesna aktivnost i mentalno zdravlje

Uticaj zdravog načina života koji uključuje i tjelesnu aktivnost može se uočiti i na psihološkoj sferi. Vježbanje umanjuje osjećaj straha, pomaže u borbi protiv depresije, poboljšava kvalitetu sna i raspoloženje općenito.

Štoviše, fizički napor u grupi predstavlja veliki aspekt integracije. Vježbanje je također način bijega od svakodnevnih problema, jer nam fokusiranost na trening omogućuje bijeg od sveprisutnog stresa. Zahvaljujući tjelesnoj aktivnosti osiguraćemo sebi dobro raspoloženje, što takođe mijenja način na koji gledamo na život.

Vježbanje i dijeta

Tjelesna aktivnost povećava potrošnju kalorija, što pomaže u procesu mršavljenja i održavanja idealne tjelesne mase. Redovna tjelovježba pozitivno utiče na probavni sistem, smanjuje želju za hranom i pomaže u topljenju viška tjelesne masti. Vježbajući, nećemo se samo osjećati bolje, već ćemo izbjeći i brojne probleme koje za sobom donosi prekomjerna tjelesna masa.

Dodatna korist

Ako već poboljšanje zdravstvenog stanja nije dovoljno dobar razlog zbog kojeg biste počeli vježbati, možda će način na koji tjelovježba utječe na libido biti bolji argument. Dok se bavimo sportom oslobađaju se hormoni povezani s povećanjem želje za seksom, a osim toga, bavljenje sportom ima odličan uticaj na naš izgled i privlačnost suprotnom spolu.

Dakle, bavite se sportom kako biste ostali zdravi, mladi i u formi.

Dobro je isprobati razne oblike tjelovježbe iz široke palete aktivnosti koje se nude, kako biste pronašli oblik vježbanja koji Vam najviše odgovara.

 • Aerobik uključuje ritmičke vježbe usmjerene na povećanje mišićne mase koja povećava potrebu organizma za kisikom.
 • Aqua aerobik odličan je za starije ljude koji žele biti aktivni.
 • Callanetics je vrsta rekreativnog vježbanja koja se može praktikovati i kod kuće.
 • Pilates se sastoji od niza pokreta koji se iznova ponavljaju, a uključuje aktivnost tijela i uma. Odličan je u postizanju tjelesnog sklada, a pogodan je za ljude različite dobi i fizičke spreme.
 • Fitness je oblik treninga koji usklađuje disanje i vježbe podizanja tereta, a uključuje i poseban način ishrane.
 • Jogu treba shvatiti kao metodu kojom se želi usavršiti tijelo i um; to postaje način života.
 • Tai Chi je vrsta tjelovježbe koja se bazira na tradicionalnim kineskim metodama, a veliku pažnju pridaje aktivnoj meditaciji.
 • Fitball je siguran način vježbanja koji povezuje trening i zabavu, a odličan je za starije osobe, trudnice i majke nakon poroda.
 • Step aerobik predstavlja intenzivniji oblik aerobika koji omogućuje izgaranje viška kalorija, oslobađanje masnoća i poboljšanje kardiovaskularnih funkcija.
 • Istezanje pomaže smanjiti mišićnu osjetljivost na bol, čuva nas od povreda i potiče regeneraciju nakon tjelesnog napora.
 • Jogging nije ništa drugo do trčanja malom brzinom. Ova popularna tjelesna aktivnost ne zahtijeva posebno mjesto ili pomagala, kao ni izvođenje komplikovanih pokreta.
 • Trbušni ples djelotvorno jača mišiće i učvršćuje tijelo.
, , ,