Proljetna dijeta

Lijepo

Na prelazu iz zime u proljeće naše tijelo treba više vitamina kao i čišćenje.

light spring diet that will make us feel better in seven days.

Proljetna energija

Nakon Božića i ludosti od karnevala osjećamo se teški, nedostaje nam energije i imamo problema s kožom. Stoga je dobro pokušati s laganom proljetnom dijetom koja će nam omogućiti da se osjećamo bolje u sedam dana.

Jedite polako, dugo i pažljivo

Važno je prožvakati svaki zalogaj hrane dugo i dobro, s pićem. Čim se osjetite malo popunjeni, trebali bi prestati jesti. To će vam sigurno omogućiti da utažite glad brže.

Trebali bi nasjeckati povrće na tanke komade s malom oštricom; možete koristiti mrkve, crvene repe, repe, korabe i rotkvice. S debljom oštricom možete sjeckati tikvice i artičoke. Tanke trake su dobre za kupus, luk, krastavac, kopru i celer. Tikvice, paradajz, paprike i špinat sjeckati treba u tankim kriškama. Ovaj način pripreme povrća omogućit će tijelu da koristi većinu minerala i vitamina sadržanih u njima.

Spring Cleaning diet is not aimed at losing weight, but to cleanse the system form toxic substances.

Dijeta za čišćenje

Ova dijeta nije usmjerena na gubitak težine, nego da očisti sistem od toksičnih supstanci. Možete to ponoviti 3-4 puta godišnje.

Baza dijete su niski proteini, oni bogati složenim ugljikohidratima i vlaknima. Morate ograničiti masnoće i šećer.

Primjer menu:

Doručak
Vaš izbor: fitnes hljeb (3 komada), 40 g integralne role, salata ili kukuruzne pahuljice s isjeckanom jabukom i povrćem. Kafa ili čaj, bez šećera.
Ručak
40 g integralne role i čaša soka od povrća, bez šećera
Večera
Salate
Čaj
40 g integralne role i čaša soka od povrća, bez šećera
Večera kasna
Vaš izbor: 2 srednja krompira kuhana u koži, mali tanjir salate ili supe od povrća.
Prije spavanja
uzmite 40 g integralne role i čašu soka od povrća, bez šećera. Nakon dva dana biste trebali dodati mlijeko i mliječne proizvode (oko 15 g mliječnih proizvoda dnevno) na vaš menu. Za podršku efekta čišćenja dijete, trebali biste piti najmanje dvije litre vode dnevno.

Dijeta ne bi trebala trajati duže od sedam dana jer je nizak unos proteina i zasićenih masti.

, , , , ,