• nutrients

Korist brokule za zdravlje

Zdravo

Brokula je jedno od najpopularnijih i najcjenjenijih povrća u zajednicama osvještenim po pitanju zdravlja. Prepuna vitamina i antitumorskih spojeva preporučuje se u svakoj zdravoj ishrani.

Brokula, koju nazivaju zelenim karfiolom ili „kupusom u traci“, je vrijedan izvor vitamina A, K, C, B i folne kiseline. Također, brokula sadrži mnoge mineralne soli značajne za ljudsko tijelo, kao što su kalij, kalcijum, željezo, fosfor, selen i magnezij.

Brokula – antitumorsko povrće

Na ljestvici voća i povrća, brokule zauzimaju najviše mjesto u kategoriji povrća u borbi protiv raka. Ovo povrće je bogat izvor sulforafana, hemijske tvari s antioksidativnim svojstvima koja se oslobađa za vrijeme žvakanja naše hrane. Naučno je dokazano da ovaj spoj selektivno napada stanice tumora bez ugrožavanja zdravih stanica. Osim toga, sulforafan povećava količinu enzima koji poboljšavaju tjelesnu sposobnost oslobađanja od svih vrsta organskog otpada koje naše tijelo proizvodi. Dokazano je da tijekom redovitog konzumisanja brokule, možemo uočiti značajan napredak u uklanjanju karcinogenih i plućnih iritansa poput benzena i akroleina (što može trajno oštetiti naš DNK) iz tijela. Boje koje se nalaze u brokuli također imaju antitumorska svojstva, koja uključuju beta-karoten i klorofil.

Brokula se preporučuje dijabetičarima

Brokula se preporuča osobama s dijabetesom. Ovo povrće je vrijedan izvor kroma koji je istovjetan inzulinu, hormonu koji pomaže u transportu glukoze u sve stanice u ljudskom tijelu. Zbog toga ovaj element utječe na ispravan rad gušterače, organa koji je odgovoran za proizvodnju inzulina.

Broccoli vs circulatory systemBrokula u odnosu na cirkulacijski sustav

Vitamin K sadržan u brokuli igra važnu ulogu u apsorpciji kalcijuma i smanjuje rizik od formisanja ugrušaka u tijelu. Nadalje, biljka brokula je također vrijedan sastojak dijeta, dizajnisana za osobe koje pate od anemije. Ona je izvor željeza, folne kiseline i vitamina B – odgovornog je za stvaranje novih crvenih krvnih stanica u našem tijelu.

, , , , , ,