• nutrients

“Pravo” povrće

Zdravo

Jeste li ikada razmišljali o porijeklu riječi 'povrće'? Koristimo ga svaki dan - čini se tako očito i prirodno.

Riječ ‘povrće’ prvi je put zabilježena u ranom 15. stoljeću – a odnosila se na bilo koju biljku. Riječ je preuzeta iz srednjevjekovnog latinskog vegetabilis što znači “rastući”, “cvjetajući” na primjeru biljke.  U engleskom govornom jeziku, ‘veggie’ se koristi u slengu kao skraćenica od engleskog veggetables.

Značenje riječi povrće kao što ga danas koristimo – misleći na biljke koje se uzgajaju za hranu – nije etablirano do 18. stoljeća.

“Pravo” povrće

Možemo govoriti o povrću u najmanje 4 značenja:

  • Voće (botaničko): ovarijski dio cvjetnica
  • Voće (kulinarsko): bilo koji jestivi dio biljke ukusnog okusa
  • Povrće (kulinarsko): bilo koji jestivi dio biljke ukusnog okusa
  • Povrće (pravno): roba koje se oporezuju kao povrće u određenoj jurisdikciji

vegetables

U trgovini se riječi ‘voće’ i ‘povrće’ međusobno isključuju. Biljni proizvodi koji se nazivaju voćem su malokad klasifikovani kao povrće, i obrnuto. Riječ ‘povrće’ ima precizno botaničko značenje, koje je znatno drugačije od njegovog kulinarskog značenja te uključuje mnoga otrovna voća. Dok su breskve, šljive i narandže ‘voća’ u oba smisla, mnoge se stvari nazivaju ‘povrćem’ – poput patlidžana, paprika i paradajza – dok su zapravo, botanički, voće.

Jezici osim engleskog jezika često imaju kategorije koje se mogu identifikovati sa zajedničkim engleskim značenjem riječi ‘voće’ i ‘povrće, ali njihovo precizno značenje često ovisi o lokalnim kulinarskim tradicijama. Na primjer, u Brazilu, avokado se tradicionalno jede sa šećerom kao desert, ili u milkshakeovima, a smatra se kulinarskim voćem; dok se u ostalim zemljama koristi kao sastojak salata i sosova, a smatra se povrćem.

, , ,