• nutrients

Gubitak vitamina C za vrijeme kuhanja i kuhanja na pari

Ukusno

Vitamini su osjetljivi na visoke temperature, a time kuhani proizvodi i proizvodi kuhani na pari sadrže manje vitamina C nego kad je u sirovom stanju.

Kuhanje se oslanja na zagrijavanje hrane na temperaturi od 100 °C, obično u vodi ili na pari. Za vrijeme tog procesa, promjene se događaju na sirovoj namirnici kao rezultat visoke temperature koja utječe na različite nutritijente. Vitamin C je posebno osjetljiv na proces kuhanja.

Gubljenje Vitamina C povezano sa kulinarskim procesima je česta tema istraživanja. Na njihovoj bazi, naučnici su procijenili da se sadržaj vitamina C za vrijeme tradicionalnog kuhanja špinata smanji na 66% , a brokule na 35%. Manje gubitke mogli su primijetiti tijekom kuhanja na pari navedenih namirnica, koji su se popeli do samo 35% i 23%. Veći gubitak vitamina C prilikom kuhanja za razliku od kuhanja na pari je primijećen i na crvenom kupusu. Ovisno o tipu i uvjetima procesa, gubitak vitamina C u sirovim namirnicama varira od 16 do 58%, a pri kuhanju na pari od 2 do 34%.  Za kelj pupčar, gubitak ovog vitamina za vrijeme kuhanja u vodi tradicionalnom metodom rezultovala je sa 34% i 22% kao rezultat kuhanja na pari.

Prilikom studije bilo je uočeno da je gubitak vitamina C povezan direktno sa procesom kuhanja. Povrće gubi manje vitamina C kada je stavljeno u lonac kipuće vode nego kada je stavljeno u hladnu vodu.

Gubitak vitamina C za vrijeme kuhanja i kuhanja na pari

Ako je ova infografika proširila vaše znanje, podijelite ju s drugovima

Zabavite se i kreirajte uz:

Tajne kuhanja i kuhanja na pari