• nutrients

Jedite šareno

Zdravo

Povrće i voće su važne komponente dnevne ishrane. Jednostavan način da opskrbimo naše tijelo s potrebnim nutritijentima je složiti raznoliko jelo s više vrsta hrane na našem tanjiru.

Boja povrća i voća je povezana sa određenim supstancama koje utječu ne samo na broju proizvoda nego i njegova zdrava svojstva.  Raznolikost konzumisanog voća i povrća opskrbljuje naše tijelo raznim vrijednim hranjivim tvarima. Primjena ‘šarenog tanjira‘ se fokusira na pripremu hranjivih jela i omogućava interesantan i ukusan pogled na vaše tanjire.

Uvijek treba da bude mjesta za sljedeće komponetnte:

Crvena je boja vitalnosti, pomaže pri emocionalnim problemima, liječi tromost i umor. Crvena boja znači „obilje minerala”. Njen nedostatak u ishrani može rezultovati anemijom ili vrtoglavicom.

Narandžasta je boja optimizma, liječi tugu i potiče na promjene. Njen nedostatak znači konstipaciju i ukočenost zglobova.

Zelena potiče fizičku otpornost, čisti i detoksikuje tijelo uz gubitak težine te sprečava napadaje panike. Zelena boja je prirodno bogata vitaminima i mineralima. Dodatno, ima pozitivan utjecaj na naš imunološki sustav, sprečava pojavu raka, unapređuje strukturu naše kože i odgađa starenje.

Ljubičasta je najmanje popularna boja u svakodnevnoj dijeti. Donosi mir, opušta, poboljšava koncentraciju i pomaže u stimulisanju mozga. Jedenjem ljubičaste hrane opuštate svoje tijelo i duh, pa time sprečavate i mogućnost infarkta.

Jedite šareno

Složite šareni tanjir za vaše drugare u skladu sa principima zdrave ishrane.

, , , , ,