• nutrients

Kako napraviti makarone kod kuće

Ukusno

Možda je teško za povjerovati, ali za pripremiti svježu tjesteninu trebaju vam osnovni sastojci poput brašna, jaja i prstohvata soli. Ako se i dalje osjećate malo tjeskobno zbog pripreme domaćih špageta, potražite savjete koji bi vam pomogli u prihvatanju ovog kuharskog izazova.

ЧPrvi korak do uspjeha je priprema suhih sastojaka – da biste pripremili makarone za troje ljudi, treba vam 200 grama brašna i jedna čajna kašičica soli. Stavite ih na čistu, ravnu podlogu koju koristite za valjanje tijesta. Onda napravite kalup te na vrhu napravite otvor dovoljno velik da stane jedno veće jaje. Zatim ga uvaljajte u brašno i mijesite dok ne dobijete homogenu masu.

Mijesite tijesto na pobrašnjenoj površini dok ne postane glatkog i elastičnog oblika. Ako je previše suho i sastojci se ne žele spojiti, dodajte kašičicu vode. U slučaju da je premekano, dodajte kašičicu brašna. Neka tijesto odstoji najmanje 15 minuta prekriveno čistom kuhinjskom krpom. Na ovaj način omogućujete raspodjelu vlage iz jajeta (i vode ako ju koristite), što uvelike olakšava ono što dalje slijedi.

Sljedeći korak je podijeliti tijesto na nekoliko jednakih dijelova. Lagano pošpricajte mali dio tijesta brašnom i oblikujte trokut debljine otprilike centimetar i po. Provucite tijesto kroz mašinu za izradu tijesta, posebno namještenu na najniži nivo, a zatim završni dio tjestenine presložite na pola, pritiščući čvrsto na obe strane.

Za kraj ovim domaćim makaronima treba napraviti pravilan oblik. Ako želite kreirati klasični stil, podijelite tijesto oštrim kuhinjskim nožem ili posebnim nožem za pice i tjesteninu.

Kako napraviti makarone kod kuće

Napravite domaću tjesteninu za svoje prijatelje

Pronađite više ukusnih recepata na:

Inspiracije za jelo, Savjeti i preporuke „Kako“

Sicilijanski špageti

 

, , , , ,