• nutrients

Kako pravilno servirati jela

Moderno / U trendu

Načela bontona su jednostavna i logična. Poznavajući ih, možemo izbjeći neugodne situacije u restoranu, a i tokom svečanosti u našem domu. Među pravilima lijepog ponašanja za stolom su i redosljed posluživanja jela.

Široko usvojen redosljed serviranja jela tokom zabave ide ovim redosljedom: predjela, supe, riba, meso, sir i deserti.  Naravno, broj jela nije određen ili obvezan, te ovisi o tome koliko hrane ćemo pripremiti. Najbolje je servirati četiri ili pet jela, a tokom kraćih zabava tj. okupljanja limisati broj na tri jela. Kada odlučimo imati zabavu kod kuće trebali bi zapamtiti nekoliko pravila. Predjela bi trebala da budu na stolu prije nego naši gosti stignu u blagovaonu. Dodatno, supa i mesna jela se poslužuju, a domaćin se brine za serviranje sosa i salata.

Redosljed kojim poslužujemo jela našim gostima mnogo govore o našim manirima. Kada serviramo jela trebali bi uvijek početi sa starijim gostima (prvo dame), a sebi kao domaćinima posljednjima. Posluživanje jela ne smije biti ‘izravno iz ruke’. Gotovo sva jela treba da budu poslužena s desne strane od stolice gosta. Na isti način možemo da poslužimo vino ili vodu u čaše. Izbor pića i njegovog posluživanja je zadatak domaćina. Točenje počinje od dama i tek potom muškim gostima.

Kako pravilno servirati jela

Provjerite koja pravila serviranja jela su često korištena u restoranima i na službenim večerama.

Uživajte u svojim zabavama i doznajte više na:

Inspiracije za jelo, Savjeti i preporuke „Kako“

, , , , ,