• nutrients

Kako složiti pribor za jelo na stolu

Moderno / U trendu

Teško je zamisliti elegantnu večeru bez stilski postavljenjog stola. Umijeće postavljanja tanjira i pribora za jelo, u skladu sa dobrim manirama je vještina koja se mora učiti. To je vrsta ceremonije za koju bi se svi trebali pripremiti.

Evropski način postavljanja pribora za jelo nalaže stavljanje viljuške na lijevu stranu, i noževa i kašika na desnu stranu, u redoslijedu u kojem će se koristiti. Uglađeni pribor za jelo iz istog seta se postavlja na obje strane tanjira – pribor za jelo koji se prvi koristi stavlja se s vanjske strane seta.

Viljuške se stavljaju s lijeve strane tanjira jer se koriste za predjelo i glavno jelo, dok na desnoj strani trebate staviti nož za grickalice, kašiku za supu i nož za glavno jelo. Ako pripremate ribu, umjesto uobičajenog noža i viljuške trebali bi postaviti poseban pribor za ribu. Pribor za jela od ribe su viljuška i nož u obliku širokih ramena, koji ne režu ništa, već umjesto toga odvajaju meso od kosti.

Viljuška za supu se nalazi na desnoj strani između noževa. Kašika za kavu/čaj se nalazi iznad tanjira. Trebala bi biti okrenuta u desnom smjeru. Tu je i viljuška za desert čija ručka treba biti okrenuta u lijevo. Savršeni redosljed i simetrija su ključni za savršeno postavljen stol. Svi krajevi ručki pribora za jelo trebaju biti odmaknute 1 cm od ruba stola. Ako je stol uzak, možete maknuti viljuške za desert i kašika za kavu/čaj. Ovi dodaci mogu se pojaviti na stolu uz desert.

Purple_Party_Planner-BA1

Recite drugarima da pogledaju ovu infografiku kako bi proveli super večer probavajući koristiti nove vještine.

Uživajte u fešti i saznajte više na:

Bonton za stolom

, , , , , , ,