• nutrients

Kava – napitak koji stimuliše osjetila.

Lijepo

Razni aditivi razlikuju kakvoću omiljenog napitka i omogućavaju da slobodno uplovi u vašu kulinarsku fantaziju. Oni čine odličan način za proširenje osjeta okusa i prirodnih boja bilo koje vrste aroma kave.

Aroma, tekstura i okus su najznačajniji faktori koji se ocjenjuju tijekom ispijanja kave. Međutim, osobne preferencije igraju ključnu ulogu.

Osjetilo vida

Tijekom prvih nekoliko sekundi naš prvi pogled procjenjuje kvalitetu kave prije nego aktiviramo ostala osjetila, poput okusa ili mirisa. Osjetilo vida nam pomaže da procjenimo intenzitet boje, teksture i prirodne strukture pjene. Također, posluživanje kave utječe na naše osjetilo vida. Mi fokusiramo našu pažnju na tip i izgled šoljice ili čaše iz koje pijemo, na način na koji je kava uređena npr. sa šlagom posutim prahom od čokolade, orasima i komadićima narandže.

Osjetilo njuha

Nos detektira hlapljive aromatske spojeve proizašle iz šoljice kave. Ljudski nos može razlikovati više od 10.000 različitih aromatskih spojeva. 80% osjetila okusa se može prepoznat osjetilom mirisa. Mirisni dojmovi mogu se poboljšati uporabom raznih aditiva za kavu. Najčešće primjenjivani su cimet, vanilija i kardamon, koji također obogaćuju okus svake kave.

Osjetilo okusa

Ljudski jezik prepoznaje četiri osnovna okusa: slatko, slano, kiselo i gorko. Aromatizovani sirupi i med mogu obogatiti okus kave, koji u kombinaciji s ostalim aditivima stvaraju jedinstvenu kompoziciju.

 Orange_Coffee_BA

Pokušajte napraviti najukusniju kavu sa svojim drugarima.

Pronađite inspiraciju i pročitajte više na

Kukuruzni kolač

, , , , ,