• nutrients

Najpopularniji umaci za makarone

Ukusno

U Italiji, umaci se rade od proizvoda tipičnih za određene regije. Na sjeveru države se najviše koriste tartufi i ostale pečurke, u Đenovi aromatični pesto, u Napulju slavni paradajz, a na jugu riba i plodovi mora. Današnji suumaci slični. U njima se koriste razni svježi sastojci uveženi iz cijeloga svijeta.

Bolonjez umak je specijalitet italijanske regije Emilija-Romanja. Glavni sastojci ovog umaka su mrkva, luk, celer, umak od paradajza i crveno vino. U Italiji se ne servira uz špagete nego uz taljatele – duge ravne rezance. Bolonjez odlično ide uz lazanje sa njihovim bešamel umakom.

Karbonara je specijalitet iz regije Lacio, posebno iz Rima. Tradicionalno se priprema s jajima, slaninom (obično pancetom), pekorino ili parmezan sirom, uz dodatak crnog bibera. Iako je ovaj umak često dodan špagettma, može ga se servirati i uz bavete – dugačke i tanke trake.

Klasični zeleni pesto potiče iz Đenove, glavnog grada regije Ligurija. Njegovi su osnovni sastojci bosiljak, pinjole, bijeli luk, maslinovo ulje, parmezan i morska so. Pesto odlično ide kao prilog uz bavete, špagete i kriške kuhanih lazanja.

Arabijata umak je još jedan specijalitet Rima i regije Lacio. Jednostavno i brzo ga je napraviti od paradajza s čilijem i bijelim lukom, kuhanim u maslinovom ulju. Arabijata umak ima savršen okus uz pene rigate. Makaroni s ovim umakom obično su posipani nasjeckanim peršinom. Ovaj umak može biti odličan i za picu.

Najpopularniji umaci za makarone

Pronađite svoj omiljeni umak za makarone

Pronađite još više ukusnih recepata na:

Sicilijanski špageti

Lazanje

, , , , , ,