• nutrients

Nije samo malena crna – upoznajte razne vrste kafe

Lijepo

Espresso, cappuccino, latte ... postoje različite vrste kafe i vjerojatno svatko od nas ima svoju omiljenu. Za neke, najbolja je crna kafa bez dodataka, drugi preferišu eksperimentisanje s okusom i piju kafu s mlijekom, šlagom, cimetom, čokoladom ili vanilijom. Pročitajte više o raznim vrstama kafe.

Espresso

Ovo je klasična kafa, povezana s italijanskom kulinarskom tradicijom. Espresso je baza mnogih napitaka od kafe. Kada je dobro napravljena, poznata je po svojoj kremastoj pjenici na vrhu. Klasični italijanski espresso bi trebao biti u malim čašama u obliku cilindra.

Espresso Lungo

Lungo” znači „dugačak“ i pripremljen je sa više vode i kuhan dulje od klasičnog espressa. Također je slabiji, ali ima više gorkasti okus.

Cappuccino

Ova veoma poznata vrsta kafe stvorena je od strane Capuchin reda redovnika.  Cappuccino je blag, a sastoji se od jednakih djelova: kipući espresso, vruće mlijeko i pjena mlijeka. Vrh je često posipan cimetom ili čokoladom u prahu

Caffè latte

Njegovo ime jednostavno znači kafa s mlijekom.  Caffè latte je serviran u najvećim čašama ili šoljicama. Inače se priprema u 3 proporcije:  1/3 espresso i 2/3 mlijeko.

Latte macchiato

Latte macchiato je količinski veliko piće, a sastoji se od tri sloja: najniži je mlijeko, srednji dio je espresso i najvišlji je delikatna pjena od mlijeka. Ova vrsta kafe je inače servirana uz dugačke žlice.

Mocha

Mocha je varijanta Lattea. Sastoji se od 1/3 espressa, 1/3 vrućeg mlijeka i 1/3 tamne ili mliječne čokolade. Za razliku od lattea ili cappuccina, mocha kafa ne sadrži kremu. Često se servira uz šlag.

Nije samo malena crna – upoznajte razne vrste kafe

Odaberite omiljenu vrstu kafe i uživajte u vremenu provedenom sa svojim drugovima.

Inspirišite se i pročitajte više na:
Tiramisu

, , , , , ,