• nutrients

Podcijenjeni vitamin C

Zdravo

Vitamin C je spoj čiji se sastojci već dugo koriste u medicinske svrhe širom svijeta. Vitamin C je esencijalan za ispravno funkcionisanje organizma jer je uključen u više raznih procesa koji se događaju u njemu. Dodatno, vitamin C se koristi i u kozmetičkoj industriji jer je snažan antioksidans - bori se protiv slobodnih radikala koji su odgovorni za proces starenja.

Vitamin C je najpopularniji vitamin za jačanje imuniteta, koji se generalno smatra lijekom za prehladu. Zato je preko potreban dio apoteke u kući za jesenske i zimske bolesti. Njegov redovan unos u naš organizam reducira rizik od prehlada, pogotovo za ljude koji treniraju ili imaju teške fizičke napore. Vitamin C očvršćuje krvne žile te sprečava nastajanje manjih modrica, krvarenja, te krvarenja iz desni. Isto tako, potiče oksidaciju lošeg holesterola i time vodi do smanjenja patoloških aterosklerotskih lezija.

Manjak vitamina C u tijelu može dovesti do oslabljenja kapilara, kao i do anemije, jer ovaj sastojak omogućuje bolju apsorpciju željeza.

Među izvorima vitamina C prvo mjesto zauzimaju križonosno povrće i bobice, sledeći po redu je krompir, a treći – žuto i zeleno povrće i voće, te četvrta preostala grupa povrća i voća (jagode i maline). U svijetu životinja ima jako malo vitamina C.

Podcijenjeni vitamin C

Pobrinite se da vaša prehrana bude bogata vitaminom C

 

, , , ,