• nutrients

Pravila kombinovanja vina uz hranu

Moderno / U trendu

Prikladno vino nije samo servirano da naglasi okus hrane, nego i da – kako poznavaoci tvrde – obogate okusnu senzaciju. Odabrati najbolja pića za vaša jela nije jednostavna stvar. Vino ne može da suzbje ili da naruši prirodu jela – slično kao što jelo ne bi smjelo da zatomi okus vina.

Jela koja se slažu sa bijelim i rosé vinima

Bijela vina – Suptilna i okusom blaža stvaraju najbolju kombinaciju sa sirovim povrćem i varivima, morskom hranom i ribom, ili sa laganim jelima s vrlo malo začina. Blaga predjela, uključujući voće, će stvoriti odličnu kompoziciju sa svjetlim bijelim likerima.

Teža bijela vina i rosé – izraženiji i snažniji u okusu – nadopunjavaju okus pirjane, pržene ili dimljene ribe. Možete isprobati i kombinaciju bijelih vina s tamnim mesom: delikatno, lagano začinjeno i pirjano, servirano s laganim sosom.

Crveno vino se dobro slaže s bilo kojim jelima s jačom aromom. Trebamo zapamtiti da ova vrsta pića također ima različite nivoe intenziteta. Svjetlija crvena vina mogu biti servirana sa začinjenim jelima od peradi.  Tamnija vina imaju najbolji okus s tamnim mesom (pržena, na žaru ili grillana). Izrazito aromatična i jaka vina su najbolja uz divljač, posebno onim posluženim s tamnim, gustim sosovima.

Pjenušac je među klasičnim aperitivima, a jedan je od najčešćih. To je i jedino vino koje može ići zajedno sa svim vrstama jela npr. uz ribu, povrće, sir i deserte.

Za desert se inače preporučuje serviranje poluslatkog ili slatkog desertnog vina. Ako je naš desert vrlo sladak, poluslatko vino bi se trebalo dobro slagati s njim.

Uz popodnevne grickalice, možemo servirati i bijelo i crveno tj. crno vino.

Pravila kombinovanja vina uz hranu

Sada kada ste upoznati s pravilima, isprobajte ih uz svoje drugare.

Uživajte u svojoj zabavi i saznajte više na:

Cuisses de grenouilles – žablji bataci, dinstani u bijelom vinu

, , , , , ,