• nutrients

Prednosti i mane ispijanja kafe

Lijepo

Kafa inače podražava naša čula: ili je volimo ili smo potpuno neutralni. Mnogo ljudi ne može živjeti bez nje. Nažalost, kafa ima svoju dvostruku prirodu i svi bi je trebali upoznati.

Neki piju kafu zbog ukusa, neki da napune dan energijom. Isto tako, kafa ima jako dobar efekat na naše zdravlje. Prije svega, ovo piće je odličan antioksidans koji usporava proces starenja. Osim toga, štiti nas od arteroskleroze i bolesti srca, jer snižava nivo holesterola u krvi. Istraživanja su pokazala da pijenje kafe smanjuje nastanak migrena, smanjuje rizik od stvaranja dijabetesa tipa 2 te nekih vrsta raka i ostalih bolesti, poput Parkinsonove bolesti i Alzheimera. Dodatna prednost ispijanja kafe je redukcija rizika od nastanka dentalnog karijesa, kao i napadaja astme.

Rezultati istraživanja takođe pokazuju da redovito ispijanje kafe unapređuje kratkoročno pamćenje i poboljšava proces učenja. Manje je nedostataka od prednosti pijenja kafe, ali bismo ih svejedno trebali spomenuti. Prije svega, ovo piće izvlači magnezij, vitamin B i kalcij iz organizma. Pijenje kafe ne preporučuje se pri želučanim problemima jer ovo piće pojačava proizvodnju želučane kiseline. Prečesto pijenje kafe može izazvati rastrojenost i iritaciju, kao i dovesti do poremećaja spavanja tako da bismo kafu trebali dozirati u normalnim količinama svakog dana.

Prednosti i mane ispijanja kafe

Pijte ju odgovorno i vaše će zdravlje imati koristi

Inspirirajte se i pročitajte više na:

Savjeti za zdravu ishranu

, , , , , , , ,