• nutrients

Vino za večeru – kako ga servirati?

Moderno / U trendu

Odgovarajuće servianje alkohola važan je dio bontona tijekom ceremonije, gozbe ili slavljeničkog jela. Znamo da je na večini zabava zastupljen alkohol, pa i u najmanjim količinama. Trik je pravilno servirati ova pića.

Stavite čaše na desnu stranu iznad glavnog tanjira, obično ih dižemo desnom rukom. S početkom na desnoj strani, postavite čašu za bijelo vino na vanjskom djelu, a onda čašu za crno vino. Čašu za vodu stavite lagano na stranu, trebala bi biti lako dostupna za vrijeme zabave. Izuzetno je važno zapamtiti da desertne čaše ne postavljamo na početku zabave, nego samo kada je poslužen čaj ili kafa u njima.

Pravilno odabrane čaše, osim estetske funkcije, omogućuju da se pravilno procijeni boja, okus i miris vina. Čaše treba da budu bezbojne i izrađene od glatkog, tankog stakla. Samo na taj način možemo pravilno vidjeti njihov sadržaj. Oblik stakla igra ključnu ulogu kada se radi o degustaciji vina. Studije pokazuju kako isto vino servirano u različitim čašama ima toliko drugačiji okus, da se može zaključiti da se radi o drugačijoj vrsti.

Najuniverzalniji oblik čaše je ona koja se proteže prema dolje u obliku jajeta. Način na koji držimo čašu dok pijemo je jednako važno. Čaša treba da bude držana za stalak, kako bi se sprečilo ugrijavanje vina i kako bi se prljavština zadržala dalje od njegove površine.

Vino za večeru – kako ga servirati?

Koristite ispravno ova pravila, isprobajte ih i uvjerite se koliko će doprinijeti vašem stolu.

Uživajte u zabavi i saznajte više na:

Inspiracije za jelo, Savjeti i preporuke „Kako“

, , , , , , ,