• nutrients

Vitamin B za smirenje živaca i jačanje metabolizma

Zdravo

Grupa vitamina B reducira stres, reguliše metabolizam, daje vam energiju i brine o koži. S obzirom da naše tijelo ne može skladištiti vitamin B, trebali bismo mu ga pružati na redovnoj bazi.

Vitamini B su veoma bitni za tijelo. Oni su dio enzima ili ih aktivišu. Iz tog razloga imaju uticaj na stanični metabolizam i bazu svih procesa koji se odvijaju u organizmu. Grupa vitamina B je primarno odgovorna za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, i konzekventno – za mentalno zdravlje. Manjak grupe vitamina B može uzrokovati ozbiljne posljedice. Njihovo odsustvo može dovesti do promjena u krvnim žilama, uzrokovati nepravilnosti nervnog sistema i nepravilnosti nivoa holesterola u krvi.

Vitamini iz B grupe se nalaze uglavnom u ječmu i grizu heljde, mesnim iznutricama, tamnom kruhu, bademima, jajima, karfiolu, kupusu, luku, bijelom luku, prokulicama, brokuli, špinatu, grahu i grašku. Treba zapamtiti da je potreba za ovim vitaminima povećana kada jedemo slatkiše i ostale suvišne ugljikohidrate. Alkohol, kafa i crni čaj učinkovito uništavaju vitamin B.

Vitamin B za smirenje živaca i jačanje metabolizma

Poboljšajte svoje raspoloženje jedenjem proizvoda bogatih vitaminom B

, , , ,