• nutrients

Voda u svakodnevnoj ishrani

Zdravo

Voda je najbitnija komponenta našeg tijela, koja predstavlja oko 60% njegove mase. Ona izvodi mnoge bitne biološke i fizičke funkcije. Zato je potrebno održavati njenu razinu u tijelu.

Voda se konstatno izlučuje iz organizma kroz bubrege, pluća i kožu.

Glavni način za izlučivanje vode iz organizma je putem bubrega. Ovo izlučivanje je veoma varijabilno i ovisi o hidraciji organizma. Obično iznosi oko 1.4 litre po danu.

Pluća gube vodu zbog vlažnosti zraka u alveolama. Više se vode izgubi na ovaj način kada je izdahnuti zrak suši. Ovi gubitci također rastu sa fizičkom aktivnošću i povišenom razinom tjelesne temperature. Iz navedenih razloga, obično izgubimo oko 0.3 litre na dan, ali ovaj broj može da naraste i do 2 litre!

Koža također kontinuisano izlučuje vodu kroz znojenje. Znojimo se, iako to ne osjećamo. Obično na ovaj način gubimo oko 0.5 litre vode po danu, a ova brojka može da poraste na 1.5 do 2 litre tijekom intenzivne fizičke aktivnosti i kada je temperatura okruženja povišena.

Konzumisane tekućine su glavni izvor vode u ljudskome tijelu. Pića, pogotovo mineralna voda, iscijeđeni sokovi voća i povrća, čaj i kava, pokrivaju otprilike 62% unešene tekućine u organizam po danu.  Voće i povrće su drugi po redu izvor vode za organizam. Pokrivaju oko 18-20% obima vode konzumisanog tijekom dana. Voda može, u manjoj mjeri, biti apsorbisana kroz različite vrste hrane, od mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa, pa i proizvoda od žitarica.

Voda u svakodnevnoj ishrani

Recite svojim drugovima što ste naučili iz ove infografike

Saznajte više na:
Piramide prehrane

, , , , , , , , ,