• nutrients

Zdravi vitamin E

Zdravo

Vitamin E uz vitamine A, D i K pripada grupi vitamina koji su topljivi u mastima. To znači da se spremaju u organizmu, uglavnom u masnom tkivu i nadbubrežnoj žljezdi.

Vitamin E je, zajedno s vitaminima A i C, jak antioksidans koji štiti tijelo od oksidirajućeg stresa i oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim radikalima. Vitamin E je uključen u sintezu aktivnih antikoagulanata, pa održava propusnost staničnih membrana i smanjenje agregacije trombocita u krvi. Osim toga, vitamin E sudjeluje u zaštiti crvenih krvnih stanica, gena i prijenosu nervnih impulsa u cijelome tijelu. Isto tako, podržava pravilan rad oka.

Manjak vitamina E u organizmu je vrlo rijedak, iako ljudi sa cističnim fibrozama i staničnim oboljenjima mogu biti podložni toj deficijenciji. Najčešći simptomi u našem organizmu pri pomanjkanju su umor, anemija, oštećenje nervnog sistema, degeneracija mišića i podložnost infekcijama.

Vitamin E stvaraju samo biljke. Najvrijedniji prirodni izvori su ulje, pogotovo ulje pšeničnih klica. Dobar izvor vitamina E su orasi, žitarice cijelog zrna i povrće zelenih listova: salata, špinat i zelje.

Zdravi vitamin E

Pokušajte planirati svoj jelovnik tako da bude bogat vitaminom E

Saznajte više o svome zdravlju na:

Povrće – vitamini na vašem stolu

Bonduelle enciklopedija povrća

, , , , ,