Tabele kalorija za proizvode i jela – tabele kalorija za vaše zdravlje

Zdravo

Jeste li osviješteni o vašoj težini? Zbrajate li unos kalorija? Provjerite kalorijske i hranjive vrijednosti u raznim namirnicama, proizvodima i jelima koja su po mjeri vašeg tijela.

Tabele kalorija za proizvode i jela

Tabele kalorija za proizvode, jela i namirnice

Kalorije možemo računati na više načina, a tu su zato kalorijske tabele za pojedine namirnice i obroke, kao i za specifična jela poznatih svjetskih kuhinja – salata, supa, glavnih jela i deserata.

Kalorijske tabele

Osim gore navedenih,  postoje i kalorijske tabele za pojedine grupe ljudi koji zahtjevaju slične energetske potrebe, a s obzirom na specifične hranjive tvari i minerale potrebne njihovom organizmu u određenim trenucima, na primjer kalorijske tabele za djecu, mlade ili dojilje.

Tabele kalorija za proizvode i jela

Koliko kalorija ima… ?

S vremena na vrijeme želimo pronaći informacije o količini kalorija koje se nalaze u pojedinim proizvodima ili grupama proizvoda. Koliko kalorija sadržava povrće, voće, naše omiljene grickalice, bezalkoholna pića ili nešto treće? Takvo znanje će nam omogućiti zamjenu svojih omiljenih nezdravih grickalica sa svježim povrćem u finim sosovima na bazi jogurta.

Ima li smisla znati količinu kalorija u obrocima koje pripremamo? Naravno da ima! Svatko od nas ima drugačije dnevne potrebe za kalorijama. Ali nije sve u tome, jer kako bismo u potpunosti iskoristili svoj razvojni potencijal, naša ishrana mora biti raznolika i sadržavati prave količine proteina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala.

Proteini imaju ključnu ulogu u svim životnim procesima i sastavni su dio svake žive stanice. Zahvaljujući njima imamo hormonsku ravnotežu, imunitet za infekcije i pravilnu funkciju probavnog sustava svog organizma. Ne smijemo zaboraviti ni ugljikohidrate, koji omogućavaju tijelu pravilnu upotrebu proteina i sagorijevanje masti.

S druge strane, masti su organizmu neophodne zbog vitamina A, D, E i K, koji su topivi samo u njima.

S obzirom da tijelo ne može samostalno proizvoditi vitamine, potrebno je osigurati njihov unos kroz ishranu u dovoljnim količinama. Ovo je veoma važno jer su oni neophodni za pravilno funkcionisanje tijela, dok su neki od njih odgovorni za rast. Sljedeći važan element u našoj ishrani su minerali, koji služe kao svojevrsni graditelji u organizmu i imaju važne regulatorne funkcije.

O čemu ovisi kalorijska potreba organizma? O našoj fiziologiji. Ona regulira tjelesne potrebe i kalorijski unos, a ovisi o našoj dobi, vrsti posla kojim se bavimo, spolu i općenitim uvjetima života. Očito je da su ishrambene potrebe starijih i mladih osoba različite, jer se njihovi načini života ne mogu usporediti. Sličnu situaciju nalazimo kod žena koje su trudne, a koje bi trebale znati sve o pravilnoj ishrani za trudnice.

Tabele kalorija za proizvode i jela

Sve kuhinje svijeta pridaju naročitu pozornost potrebi računanja kalorija i racionalne ishrane. Unatoč različitim navikama pishrane, svatko može bar pokušati pravilno uravnotežiti svoje obroke. Kao primjer možemo uzeti italijansku kuhinju, koja je po gotovo svačijem ukusu. Zahvaljujući njenoj raznolikosti i bogatstvu okusa, smatra se jednom od najboljih, a opet je toliko različita od japanske kuhinje, koja glasi za prirodnu, harmoničnu i najzdraviju u svijetu.

S tim razlogom primjenjujemo kalorijske tabele – omogućuju nam pravilno planiranje obroka zahvaljujući znanjima o energetskoj i hranjivoj vrijednosti namirnica. Tako možemo uvesti promjene u svoje ishrambene navike, koje će nam osigurati energiju i hranjive tvari potrebne našem tijelu. Osim toga, ako uspijemo postići i oblik tijela o kojem smo oduvijek sanjali, to će biti još samo jedan plus!

, , , , ,