Brokula

Zdravo

Ukusna i zdrava brokula (brokulica ili brokoli) jednogodišnja je biljka iz porodice kupusnjača, a uzgaja se zbog svojih tamnozelenih cvjetova primarno u Engleskoj, Španjolskoj i Italiji.

U popularnoj kulturi brokula se spominje kao jedna od najnepopularnijih vrsta povrća. U mnogim humorističnim emisijama i dječjim crtanim filmovima prikazuje je se kao najneomiljeniji dio ručka i nevoljeno povrće. Ako ste i vi kao djeca vjerovali u to i imate problema s prihvatanjem brokule kao priloga tokom ručka ili kao sastojka u salati, imamo riješenje za vas. Brokula je nevjerovatan sastojak u koktelima i smutijima. Pomiješajte ju s vašim omiljenim voćem i otkrijte koliko ta vitaminska bomba može biti ukusna!

Na primjer:

1 smrznuta banana
nekoliko smrznutih jagoda
4 smrznute brokule
nekoliko kašika grčkog jogurta od vanilije (ovisno o teksturi koju želite postići)1/2 kašike glatkog maslaca od kikirikija
1/4 šoljice hladne vode

100 g brokule – 25 kcal

Brokulica sadrži biljna vlakna, kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, cink, mangan, sumpor, vitamine C, B1, B2, B5, B6, PP, E, K i provitamin A.

broccoli2

Borba protiv stresa

Zbog svih hranjivih tvari, vitamina i minerala koje sadrži, redovna konzumacija brokule odlično je oružje u borbi protiv stresa.

broccoli1

Vitaminska bomba

Brokula je izuzetno bogat izvor hranjivih tvari, osobito kalija, folne kiseline, željeza, beta-karotena i sumpornih jedinjenja, što je čini pravom vitaminskom i mineralnom bombom. Konzumiranjem brokule potičemo naš imunološki sustav te se štitimo od anemije, infekcija, bolesti jetre i raka. Kao da sve to nije dovoljno, brokula usporava proces starenja i sprečava pojavu bolesti povezanih sa starenjem.

SOS za dojke

Brokula sadrži sulforafan, spoj koji zaustavlja razvoj raka dojke. Sulforafan blokira proces dijeljenja stanica raka i na taj način sprečava daljnji razvoj bolesti.

broccoli3

Brokula ili limun?

Brokula sadrži istu količinu vitamina C kao limun.

Don Brokula

Brokula potiče s područja Mediterana, pa tako njen naziv dolazi od italijanske riječi ‘brocco’, koja u prevodu znači grančica ili mladica. Uzgajala se još u antičko doba, ali u Evropi se njena upotreba raširila tek u 16. stoljeću, a italijanski iseljenici prenijeli su je u SAD. Nakon malenog pada popularnosti, brokula u širu upotrebu dolazi nakon Drugog svjetskog rata, dok je danas omiljeno oružje u borbi protiv sezonskih i hroničnih bolesti.

 

, , ,