• nutrients

Grah

Zdravo

Godišnja ili višegodišnja biljka fabacae familije. Uzgaja se zbog svojih hranjivih mahuna i sjemenki unutar njih. Potiče iz Južne i Srednje Amerike i Indije. Trenutno se uzgaja u cijelom svijetu.

Beans contains vegetable protein

100 g od 26 do 346 kcal

Sadrži protein povrća, kalcij, fosfor, kalij, željezo, vitamine  B1, B6, C, K.

Jede se s mahunama

Italijani i Francuzi su uzgojjili nevlaknaste vrste graha. To se konzumira kao cjelina – oboje i mahuna i sjeme koje se nalazi unutra.

Hranjiva sjemena

Gotovo svaka vrsta graha ima vlaknaste mahune i uzgaja se zbog svojih sjemenki koje su bogate hranjivim vrijednostima. Sjeme se suši, i čuva se u ovom stanju. Neposredno prije jela su namočene u vodi za pripremu raznih jela od njih.

Grah, riža, krompir

Grah raste divlje u tropskim zonama u Americi i Aziji. Njegov plod je mahuna koja obično sadrži nekoliko sjemenki.Puno sorti i vrsta graha se uzgajaju i to je primarna hrana za ljude, posebno u Južnoj Americi, gdje je njegov značaj sličan onom od riže u Aziji ili krompira u Evropi.

Velika familija graha postoji oko 200 vrsta graha.

Najpoznatiji su:

  • boranija (žuto-zelena),
  • bijeli grah,
  • crveni grah (“bubreg”),
  • “Borlotti”,
  • višnja (meksički) grah, itd.

Dama svijeta

Grah se smatra starim oko 8000 godina. To je jedna od “tri sestre” u prije-kolumbovoj američkoj kuhinji, osim kukuruza i bundeve. Asteci su uzgojili “ayacolt” ili grah s kukuruzom koji je služio kao stup da se penju na njega. Danas grah je jedan od primarnih izvora biljnih bjelančevina u svijetu. Može ga se naći u kuhinjama u svakoj kulturi. Postoje 30.000 sorti graha, uključujući više od 500 uzgojnih sorti.

, , ,