Grašak

Zdravo

Zeleni grašak jednogodišnja je biljka iz porodice mahunarki, koja se rastući ovija oko mehaničke potpore, a uzgaja se radi svojih zelenih sjemenki. Zbog jedinstvene kombinacije nutrijenata, grašak je pravi dar prirode čovjeku.Tko je otkrio zakone genetike zahvaljujući grašku?

100 g graška - 79 kcal

Grašak je odličan izvor proteinaugljikohidrata i vlakana, a sadrži i željezo, kalij, fosfor, cink, vitamin C te vitamine B skupine.

green-pea

Zeleni grašak za dobru tjelesnu formu

Osim što snižava nivo holesterola, grašak štiti od raka te ima blagotvoran učinak na kosti.

Snaga i zaštita

  • Grašak, omiljeno povrće našeg djetinstva, nije samo iznimno ukusan već ima i jedinstveni sastav hranjivih tvari koji ga čini izuzetno jakim saveznikom u borbi protiv bolesti.
  • Zahvaljujući kombinaciji vitamina B1, B2, B6, vitamina C i željeza, konzumacija ovih zelenih sjemenki pomaže u suzbijanju umora i problema s učenjem, te liječenju anemije i poremećaja imunološkog sustava.

green-pea2

Omiljeno povrće kraljeva

Grašak spada u grupu povrća koje je bilo poznato već u antičkim vremenima. Potiče s prostora Bliskog Istoka i Balkana, a konzumirao se samo u obliku sušenih sjemenki do 16. stoljeća, kada su italijanski vrtlari počeli uzgajati sorte koje su se mogle jesti i sirove. Francuski kralj Luj XVI toliko je volio grašak da je naredio da se uzgaja u vrtovima Versaillesa.

Grašak i predsjednik

Jedno od omiljenog povrća američkog predsjednika Thomasa Jeffersona bio je upravo grašak. Svake godine održavao je takmičenje za najraniju berbu ove mahunarke. Pobjednik takmičenja najavio bi ostalim učesnicima kako je grašak spreman za berbu.

Naučni asistent

Zahvaljujući upravo zelenom grašku, J. Mendel je otkrio zakone genetike.

green-pea3

Pionir u konzervi

Zeleni grašak bio je prvo povrće pakovano u konzervu.

, , , ,