• nutrients

Karfiol

Zdravo

Godišnja biljka iz porodice kupusa. Jestivi dio biljke su njegovi mladi bijeli cvijetovi, tzv ruže. Uzgaja se u umjerenim klimatskim područjima.

Cauliflower helps in treating cancer.

100 g karfiola  – 21 kcal

Sadrži kalij, magnezij, kalcij, mangan, željezo, bakar, cink, fluor, karoten, vitamine C, K, B1, B2, B6.


Rak vas neće pojesti

Ovo povrće se preporučuje u prevenciji raka.

Karfiol detoks

Enzimi iz karfiola pomažu u procesu detoksikacije. Toksični spojevi koji se ne uklone na vrijeme mogu dovesti do oštećenja ćelija, što dovodi do raka. Specifični enzimi u kombinaciji s vitaminima i mineralima iz karfiola predstavljaju svoja anti-rak svojstva.

Dok se ne popunite…

Karfiol ima malo kalorija, daje osjećaj sitosti, zato jedimo karfiol za naše zdravlje bez brige o sticanju suvišnih kilograma.

 Cauliflower Vegetables are rich in Vitamins

“Kiparski kupus”

Karfiol dolazi sa Kipra i isprva se zvao “Kiparski kupus”. Poznat je već 2500 godina. Već je bio uzgajan u drevnom Egiptu i Perziji. Dalje, njegov uzgoj je uveden u Italiji za to da se širi u cijeloj Evropi od 16. vijeka. U savremenoj kuhinji se koristi u svemu od supe do jela od povrća. Kuha se u  cjelini ili služi sirov u salatama.

Šta je karfiol?

Karfiol je prirodni objekt koji omogućava da se objasni pojam fraktala. Oni su bili uvedeni u matematiku tokom 70-ih od strane francuskog naučnik iz Yale Univerziteta, Benoit Mandelborta. Karakteristična kvaliteta fraktala je njegova samo-sličnost – dio seta je slika cjeline. I tako svaka rozeta predstavlja sliku cjelokupnog karfiola. Fraktali su našli primjenu u različitim granama, kao što su medicina, hidrologija i finansije.

Povrće na univerzitetu

Mark Twain je rekao “Karfiol nije ništa više od kupusa s višom školom”.

, , , ,