Paradajz

Zdravo

Paradajz se uzgaja u gotovo cijelom svijetu, a dolazi u stotinama različitih oblika, veličina i boja - od vrlo velikih do vrlo malih, bilo da su okruglasti, duguljasti, nepravilnog ili kruškolikog oblika, a boja crvenih, ružičastih i žutih.

100 g paradajza ima samo 19 kcal

Sadrži vlakna potrebna našem organizmu, kao i kalcij, kalij, fosfor. Također sadrži i značajne količine vitamina A, B, C i E.Terapeutski efekti paradajza su dokazani ne samo na srce i bubrege, ali tu je i njihov efekat podmlađivanja kože.

Paradajz
Osobni fitness trener i kućni doktor

Paradajz ima dokazane terapijske učinke na srce i bubrege, a pozitivno utječe i na kožu koju pomlađuje.

Voljen u svijetu

Jedno od povrća koje se u svijetu najviše voli konzumisati je upravo paradajz. Najzdravije ga je jesti sirovog. Američki nutricionisti tvrde da čaša soka od paradajza svakoga dana osigurava zdravlje, ljepotu i mladolikost. Preporučuje se u dijetama za mršavljenje, a i kod oboljenja bubrega i dijabetesa.

Zdrav zrel paradajz

Likopen je razlog crvene boje zrelog paradajza. Njegov prirodan pigment ima jaka antiaterosklerozna i antikancerogena svojstva, a osobito smanjuje rizik od nastanka raka prostate. Ipak, naše tijelo bolje prima likopen iz supa i sosova nego iz sirovog paradajza.

Afrodizijak

Kad je paradajz osvajalo Evropu, vjerovalo se da je on afrodizijak. Francuzi ga nazivaju “pomme d’amour”, što znači “jabuka ljubavi”.

Paradajz

Tajanstven…

Paradajz potječe iz Južne Amerike, a krajem 16. stoljeća stigao je u Evropu. Isprva se uzgajalo kao dekorativna biljka jer se vjerovalo da je otrovan. Italijani su bili prvi koji su ga prepoznali i počeli cijeniti njegov okus, ali još u 18. stoljeću paradajz je češće završavao u vještičjem kotlu, nego na kuhinjskom stolu. Italijanski i francuski emigranti donijeli su paradajz u Sjedinjene Američke Države.

Zanimljiva ‘La Tomatina’

La Tomatina – velika borba paradajzom u mjestu Buñol, malom gradu u blizini Valencije, održava se svake godine posljednje srijede u kolovozu. Tako završava fešta koja je trajala punih tjedan dana. Noć prije borbe pripremaju se kamioni s paradajzima, kako bi se sljedeći dan, oko jedanaest sati prije podne,  pojavili na glavnom gradskom trgu. Voditelji ceremonije započinju ovu dvosatnu “krvavu” borbu. Nakon bitke može se otići okupati u rijeci, pa poći na slavnu paellu koju treba zaliti izvrsnim lokalnim vinom.

 

, , , ,