Ova web stranica koristi kolačiće. Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Više informacija

Leblebija

100 g leblebija - 54 kcal

Sadrži: proteine, vlakna, fosfor, kalij, C vitamin, provitamin A, kalcij i željezo.

 

Energetsko sjeme

Sadrži vlakna zbog čega doprinosi ispravnom funkcioniranju probavnog trakta, srčanoj kondiciji, te stabilizuje nivo šećera u krvi. 

 

Leblebija na putu oko svijeta

Leblebija je do nas došla preko Bliskog istoka, a tamo je prenesena iz sjeverne Afrike i Indije. Feničani su je donijeli u Španiju. Svoj trijumfalni marš Evropom dovršila je u bazenu Mediteranskog mora jer joj odgovara suha i topla klima. Špancu su je prenijeli u Ameriku. Svoj je dom pronašla u meksičkoj, španskoj, italijanskoj i indijskoj kuhinji. Ipak, leblebija je prvobitno simbol orijentalne kuhinje.

 

Poput mesa

Zahvaljujući velikom udjelu proteina, koristi se kao zamjena za meso u vegetarijanskoj prehrani.

 ...na stotinu načina

Putnici i turisti mogu ostati iznenađeni raznolikošću načina pripreme leblebije. U arapskim zemljama leblebija je osnovni sastojak mnogih jela karakterističnih za to područje, na primjer: humus (mashed), falafel (toplo predjelo u obliku okruglica) ili kuskus. Također se melje u brašno, pa se koristi u umacima ili se od nje radi zamjenski napitak za kafu. Također se dodaje u čorbe i salate. U Indiji i Pakistanu mlade mahune se konzumiraju kao povrće, dok su pečene sjemenke delikatesa.

 

 Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description