Bijeli Grah

 

100 g bijelog graha - 102 kcal

Sadrži željezo, kalcij, magnezij, proteine i vitamin E.

Sjeme puno energije

Grah je izvor željeza. Osobe sa nedostatkom željeza postaju slabe i apatične. Osobe koje su posebno izložene riziku od nedostatka željeza su: trudnice, rekonvalescenti, kao i djeca u razvoju te madi. Za bolju apsorpciju željeza, jedite grah sa povrćem bogatim vitaminom C.

Jak dvojac

Bijeli grah sadrži kalcij i magnezij, kombinaciju elemenata odgovornih za jake zube i kosti.

Kraljevsko sjeme

Sjemenke graha dale su svoj doprinos tradicionalnom slavlju Epifanije - u mnogim područjima, naprimjer, u Francuskoj i Španiji, porodica bi pripremala poseban kolač koji bi u sebi sadržavao jednu sjemenku graha. Onaj koji bi pronašao grah, postao bi kraljem zabave ili bi morao...platiti račun.
 
Svjetska dama

Starost graha procjenjuje se na otprilike 8000 godina. On je, uz kukuruz i bundevu, bio jedan od "tri sestre" pretkolumbovske američke kuhinje. Asteci su uzgajali "ayacolt", odnosno grah koji bi rastao uz kukuruz te mu služio kao potpora. Danas je grah jedan od primarnih izvora biljnih proteina u svijetu te ga je moguće pronaći u svakoj kuhinji i kulturi svijeta - poznato je čak 30.000 vrsta graha.

Bijeli grah i fudbal

Grah je važan sastojak visoko hranjivih supa, poput francuske supe Cassoulet, španske Fabade ili brazilske Feijoade, glavnih jela poput italijanske Paste e Fagioli te hladnih i toplih salata. Je li moguće da je utjecaj graha na formu i vještine fudbalera povezan s fudbalskim uspjesima ovih zemalja? Ako je tako, ta je tajna strogo čuvana.Recepti s ovim povrćem

Govedina s bijelim grahom u curry umaku

Govedina s bijelim grahom u curry umaku

Odličan recept za večeru kod kuće

2 osobe 30-45 min Srednje zahtjevno
Salata s goveđim rezancima i bijelim grahom

Salata s goveđim rezancima i bijelim grahom

Divno jelo za ljetne dane

2 osobe 15-30 min Zahtjevno
Gulaš s grahom i kobasicama

Gulaš s grahom i kobasicama

Izvrsno jelo, ukusno i hranjivo

2 osobe 30-45 min Srednje zahtjevno

Proizvodi s ovim povrćem

Bijeli grah

Bijeli grah

400 g
Bijeli grah u curry umaku INDIANA

Bijeli grah u curry umaku INDIANA

400 g