Gljive

Kultivisane gljive se mogu konzumirati sirove u salatama te pripremati prema raznim receptima.

Bonduelle vam nudi širok izbor ukusnih recepata za pripremanje gljiva: u mafinima, punjene ili u ukusnim supama. Otkrijte razne načine za pripremanje ove vrste povrća, od tradicionalnih recepata pa do onih inovativnih i originalnih. Uživajte i iznenadite sebe s Bonduelle receptima za pripremanje gljiva.

DA LI STE ZNALI...

Kultivisane gljive su plemeniti potomci gljiva, poznate i pod imenom "rosé des prés". U srednjem vijeku su „rosne gljive“ ili „sniježne grudve“ bile  omiljene u Francuskoj, i čak su se više cijenile zato što su se mogle konzumirati samo u proljeće.

Bilo je potrebno čekati na agronoma Oliviera de Serresa, koji je bio pod zaštitom Sullyja i Henryja IV, da bismo obratili više pažnje na uzgoj gljiva.

Uzgoj gljiva je cvjetao u sedamnaestom stoljeću, a kasnije je osvojio sjevernu Francusku i područje Bordeauxa prije nego što se proširio do Doline Loire i jugozapadne regije gdje je danas najviše koncentrisan uzgoj gljiva u Francuskoj.

Princip uzgoja kultivisanih gljiva je tipično francuski: uzgajaju se na konjskom đubrivu. Đubrivo se puni sporama i redovno se navodnjava. Tako razlikujemo dvije vrste gljiva: smeđe i bijele.

KAKO PRIPREMITI GLJIVE?

Gljive se mogu konzumirati sirove u salati, s malo krema s limunom i mljevenim biberom, ili kuhane s otopljenim sirom, u laganim supama, punjene ili u uštipcima.Proizvodi s ovim povrćem

Rezani  šampinjoni

Rezani šampinjoni

200 g 400 g 800 g
Cijeli šampinjoni

Cijeli šampinjoni

280 g
Rezani šampinjoni

Rezani šampinjoni

280 g
Meksička mješavina, brzo smrznuta

Meksička mješavina, brzo smrznuta

400 g