Ova web stranica koristi kolačiće. Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Više informacija

Grah

 

100 g od 26 do 346 kcal

Sadrži proteine, kalcij, fosfor, kalij, željezo, vitamine  B1, B6, C, K.
 
Jedu se i ljuske

Italijani i Francuzi uzgojili su posebnu vrstu koja nema vlaknastu mahunu. Konzumira se cijela – i mahune i zrna unutar njih.

Hranjivo zrno

Gotovo svaka sorta ima vlaknaste mahune, a uzgaja se zbog zrna koje je nutritivno bogato. Zrno se suši i tako čuva. Neposredno prije pripreme za jelo, potrebno ga je potopiti u vodu. 

Grah, riža, krompir

Grah raste kao divlja biljka u tropskim područjima Amerike i Azije. Plod su mu mahune koje obično sadrže po nekoliko zrna. Uzgaja se mnoštvo vrsta graha i on čini primarnu prehranu ljudi, posebno u Južnoj Americi, gdje je njegov značaj sličan onom koji riža ima u Aziji ili krompir u Evropi. 

Velika porodica

Postoji oko 200 vrsta graha. Najpoznatije su: boranija (zelena i žuta), bijeli grah, crveni grah ("bubreg"), "Borlotti", meksički itd.

Svjetska dama

Smatra se da grah postoji već 8000 godina. Jedan je od "tri sestre" pretkolumbovske američke kuhinje (druge dvije su kukuruz i bundeva). Asteci su uzgajali "ayacolt",  tj. grah s kukuruzom koji je služio kao stub oko kojega se grah penjao. Danas je grah jedan od glavnih izvora biljnih bjelančevna u cijelom svijetu. Nalazimo ga u kuhinjama svake kulture. Postoji 30 000 vrsta graha, uključujući više od 500 vrsti koje su nastale uzgojem.

 

 Recepti s ovim povrćem
Rižoto - italijansko jelo s rižom i povrćem
Rižoto - italijansko jelo s rižom i povrćem

Recept za rižoto u italijanskom stilu. Ideju i namirnice za ovo odlično jelo s rižom u Italiju je vjerovatno donio Marco Polo iz Kine.

4 osobe Više od 45 min Srednje zahtjevno
Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description