Kukuruz

100 g kukuruza sadrži 97 kcal

Kukuruz ima značajnu količinu ugljikohidrata, vlakana i proteina, a bogat je vitaminima skupine B, te sadrži vitamin E, kalij, fosfor, magnezij, željezo i cink.

Eliksir mladosti

Kukuruz sadrži veliku količinu magnezija, pa ishrana bogata ovom žitaricom nadomješta njegov manjak i smanjuje rizik od nastanka mnogih bolesti povezanih sa starenjem. Samo 150 g kukuruza pokriva otprilike 25% dnevnih potreba organizma za vitaminom B1. Kukuruz sadrži i glavni antitoksin – vitamin E, koji ne samo da ima mnoga blagotvorna svojstva nego djeluje i kao prevencija od skleroze. Kukuruz u dnevnoj ishrani smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i pojave raka. Ugljikohidrati osiguravaju energiju, a ne uzrokuju pohranu masnoća u tijelu.

Antistres žitarica

Kukuruz je odlična antistres namirnica. Bogat je vitaminima B skupine, a posebno vitaminom B1 koji omogućava pravilno funkcionisanje nervnog sistema, mišića i srca, te sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih stanica.

Žuto zlato

Kukuruz potječe iz srednje Amerike, a pretpostavlja se da je bio uzgajan još 7000 godina prije Krista. Osim što je bio jedna od osnovnih namirnica Maja, Asteka i Inka, kukuruz je bio i dio njihove kulture. Asteška legenda kaže da je bog Sunca na Zemlju poslao žuto zlato da nahrani narod. Kukuruz je u Evropu donio Kolumbo, kao i druge nepoznate stvari iz Novoga svijeta. U početku je bio poznat kao "Indijanska pšenica". Francuzi i Italijani počeli su ga uzgajati u 16. stoljeću, a zahvaljujući Špancima i Portugalcima pronašao je svoj put u Afriku. Isprva se od samog kukuruza cijenilo samo kukuruzno brašno. Popularnost je stekao tek nakon 19. stoljeća, kad su ga počeli uzgajati na većim područjima, a danas je prisutan u kuhinjama širom svijeta. Kukuruzno brašno se koristi za pripremu hljeba i kolača, ali i za pripremu palente, meksičkih tortilja, tacosa ili enchilada. Dodajemo ga u salate ili se jednostavno poslužuje kuhan ili pečen, a odlično ide uz mesna jela. Osim toga, često ga jedemo u obliku kokica ili pahuljica, a koristi se i pri izradi burbona.

300 miliona dnevno 

Toliko se tortilja pojede u Meksiku SVAKI dan! Možete li vjerovati? To je više od 100 milijardi pojedenih tortilja godišnje!

Božica

Uz grah i bundevu, Indijanci smatraju da je kukuruz jedna od božica poljoprivrede.

U njihovoj kulturi ova žitarica je u širokoj upotrebi:

  • Sjemenke služe kao hrana, za izradu ulja i alkohola te kao ukras.
  • Lišće se koristi za punjenje madraca te izradu lutaka i mokasinki.
  • Kukuruz se koristi u ceremoniji ispraćaja pokojnika na vječna lovišta.


Recepti s ovim povrćem

Špinat s jogurtom i kukuruzom

Špinat s jogurtom i kukuruzom

Kuhajte jednostavna i ukusna jela za cijelu porodicu. Novi recepti iz Bonduellea. Kuhajte s nama.

4 osobe 30-45 min Jednostavno
Pureća prsa u sosu od kukuruza sa sirom

Pureća prsa u sosu od kukuruza sa sirom

Ukusna i zdrava hrana - brzo i jednostavno. Pripremite savršenu večeru za vaše najdraže.

4 osobe Do 15 min Srednje zahtjevno
Prženi šaran s hrskavim povrćem i kukuruznom lepinjom

Prženi šaran s hrskavim povrćem i kukuruznom lepinjom

Naučite kako pripremiti šarana na potpuno nov način. Pročitajte više i počnite kuhati. Okus će iznenaditi vas i vašu porodicu.

4 osobe 30-45 min Zahtjevno
Pureća prsa punjena kukuruzom i sosom od peršuna

Pureća prsa punjena kukuruzom i sosom od peršuna

Fantastičan okus i zanimljiva aroma. Dodajte zdrava jela vašoj ishrani - ovo će biti vaš savršeni recept. Počnite kuhati s nama!

4 osobe Više od 45 min Srednje zahtjevno

Proizvodi s ovim povrćem

Teksaška mješavina GOLD

Teksaška mješavina GOLD

430 g
Havajska mješavina, brzo smrznuta

Havajska mješavina, brzo smrznuta

400 g
Slatki kukuruz u zrnu, brzo smrznut

Slatki kukuruz u zrnu, brzo smrznut

400 g
Slatki kukuruz u zrnu GOLD "SUPER SWEET"

Slatki kukuruz u zrnu GOLD "SUPER SWEET"

530 g