Ova web stranica koristi kolačiće. Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Više informacija

Poriluk

Biljka iz porodice Allied, uzgajana u antičko doba u Egiptu, Grčkoj i Rimu.

100 g poriluka - 47 kcal

Poriluk sadrži karoten, fosfor, kalcij i vitamine A, E, B1, B2, C.

Nije samo za reumu

Poriluk se koristi u liječenju reume, ima diuretičko djelovanje i stimuliše laktaciju. Posjeduje bogate nutritivne vrijednosti zbog sadržaja mineralnih soli. Poriluk se preporučuje osobama koje imaju probavne probleme jer je dobar izvor vitamina. Ima svojstvo pročišćavanja tijela i preporučuje se kod trovanja hranom. Koristan je za tijelo u borbi protiv prehlada i sadrži dragocjena esencijalna ulja. Savršen je antiseptik.

Drevni ljubitelji poriluka

Poriluk je poznat još od davnina; navodno su ga svakodnevno koristili Neron i Aristotel koji su tvrdili da im je njegovo prisustvo u jelovniku davalo jak i prodoran glas.

Dan poriluka

1. marta u Velsu se obilježava dan nacionalnog zaštitnika: Sv. Davida, čiji je simbol poriluk. Za Velšane poriluk predstavlja i simbol muškosti. U historijskoj bici protiv Saksona, pobjednički velški ratnici su punili oklope porilukom što im je donosilo sreću. Na dan Sv. Davida, Velšani poštuju svoje nacionalno povrće i spremaju jela od poriluka a koriste ga čak i za ukrašavanje. Poriluk je izvanredan dodatak salatama, supama i mesu - može se koristiti sirov, dinstan ili skuhan.

Popularnost poriluka

Najviše popularnosti poriluk uživa u Nizozemskoj. Nizozemci ga konzumiraju svakodnevno a omiljeni specijalitet im je dinstani poriluk.Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description