Ova web stranica koristi kolačiće. Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Više informacija

Špinat

Danas je špinat veoma popularan. Listovi svježeg špinata koriste se kao odlična baza za lagane i hranjive salate, kao i salate koje su upravo u trendu. Špinat se odlično slaže s ostalim povrćem, voćem, sirevima i mesom. Smrznuti špinat ćete lako zavoljeti jer je fantastičan dio smoothija.

100 g špinata – 17 kcal

Sadrži vlakna, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, natrij, željezo, cink, mangan, fluor, vitamine C, B1, B2, B6, PP, E, K, folnu kiselinu, provitamin A

Sigurno željezo

Konzumiranjem špinata unosimo željezo u njegovom prirodnom obliku, dok prilikom uzimanja željeza u farmakološkom obliku treba biti oprezan zbog mogućnosti predoziranja, što je iznimno opasno, pogotovo za djecu.

Ključ za snagu

Špinat je odličan izvor željeza, koji je dio hemoglobina odgovornog za prenos kisika kroz sve stanice tijela i dio sistema odgovornog za proizvodnju energije i metabolizam. Posebno se preporučuje ženama, djeci i mladima tokom faze rasta.

Snaga kostiju

Špinat sadrži rekordne količine vitamina K, koji utječe na snagu naših kostiju. 

Konzerva iz crtića

Špinat dolazi iz Perzije. Mauri su ga donijeli u Evropu u 9. vijeku. U Americi je postao jako popularan nakon Drugog svjetskog rata. Ambasador ovog povrća bio je mornar Popaj - crtani lik, koji je uvijek imao konzervu špinata pri ruci. Popaj bi pojeo konzervu špinata u jednom zalogaju i, naravno, nakautiro protivnika.

Špinat puta 10

Špinat je poznat po velikom sadržaju željeza. To je u 19. vijeku prvi izračunao dr. sc. E. von Wolfa, koji je.... pogriješio u stavljanju zareza. Špinat sadrži 10 puta manje željeza nego što je prikazano u njegovim podacima! Greška je primijećena tek 1937. Dobra je vijest za ljubitelje špinata da se on ipak nalazi u samom vrhu liste povrća, ne samo zbog impresivne količine željeza, već i zbog ogromnih količina vitamina C, E, folne kiseline te minerala poput cinka, magnezija i kalija. Recepti s ovim povrćem
Povrtni kotleti sa špinatom i gljivama
Povrtni kotleti sa špinatom i gljivama

Slasna užina za Vaše goste

4 osobe 30-45 min Srednje zahtjevno
Zdrava tjestenina sa špinatom i graškom
Zdrava tjestenina sa špinatom i graškom

Vegetarijansko jelo

4 osobe 15-30 min Jednostavno
Quiche sa špinatom i sirom
Quiche sa špinatom i sirom

Moderno jelo u kojem špinat vodi glavnu riječ

4 osobe Više od 45 min Zahtjevno
Pečenica s kremastim špinatom
Pečenica s kremastim špinatom

Ukusan recept s puno željeza i vitamina

1 osobe 30-45 min Zahtjevno
Proizvodi s ovim povrćem
Sjeckani špinat, brzo smrznut
Sjeckani špinat, brzo smrznut
400.00 g
Špinat u listu, brzo smrznut
Špinat u listu, brzo smrznut
400.00 g
Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description