Ova web stranica koristi kolačiće. Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Više informacija

Masline

 

100 g maslina – 160 kcal

Maslinovo lišće sadrži oleuropein, oleasterol i lein, oleinsku kiselinu, te antioksidanse: vitamin E i polfenole.
 
Maslinovo ulje daje nam i neophodne polinezasićene (omega-6) masne kiseline, s kojima ne moramo konzumirati i zasićene masne kiseline. 

Zdravlje - dobrobiti konzumacije maslina

Američki sedmični list "Time" uvrstio je masline u grupu najzdravijih namirnica na svijetu. Masline su, zajedno s maslinovim uljem, korisne za zdravlje i poznate po visokom udjelu mononezasićenih masnih kiselina koje snižavaju nivo holesterola u krvi. Masline štite srce i krvne žile od ateroskleroze, te su temeljna komponenta mediteranskog načina ishrane, koji čini model zdravog hranjenja. 

1 stablo i 1 litar

Od maslina sa jednog stabla može se proizvesti oko 1 litra maslinovog ulja. U godini dobre žetve može se proizvesti i do 2 litre ove dragocjene tekućine iz jednog stabla masline.
 

Vječno drvo

Stablo masline pripada porodici zimzelenih biljaka te može narasti između 4 i 12 metara visine. Deblo masline obično je sive boje s malim kožastim lišćem. Potpuno rodi svake dvije godine - nakon berbe se mora odmoriti i povratiti snagu kako bi moglo ponovo proizvesti svoje prekrasne plodove. Drvo masline bez oklijevanja možemo nazvati svjedokom starih vremena, jer može preživjeti i do hiljadu godina! 

Zelene i crne

Postoje mnoge vrste maslina, one mogu biti zelene, crne, male ili velike, s različitim okusima i različitim količinama masti. Marinirane u delikatnoj salamuri poprimaju boju tamnog vina i lagani voćni okus. Nezamjenjive su kao aperitiv i kao komponenta raznim salatama.

11 maslina

Stari Grci su otkrili da su masline odlične za kuhanje. Bilo je poznato da je potrebno pojesti 11 maslina kako bi se osjetio njihov stvarni okus. Popularnost maslina nije splasnula tokom godina, baš naprotiv - širom svijeta ovaj mali plod ima sve više i više obožavatelja. U govoru o maslinama i maslinovom ulju koristimo samo superlative. 

Masline se uzgajaju na obalnim dijelovima regije Mediterana i u mnogim drugim mjestima s toplom klimom: na Kanarskim otocima, Krimu, Kavkazu, u jugozapadnoj Africi, Indiji, Japanu, Kaliforniji, Južnoj Americi, te na Bermudskim otocima i Jamajci.Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description