Ova web stranica koristi kolačiće. Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Više informacija

Cvekla

Jednostavno prepoznatljiva među povrćem sa živom crvenom bojom i tako prepoznatljivom teksturom, cvekla je zvijezda naših salata! Odvažite se dati joj drugu svrhu: u čorbi ili tortiljama, nadopunjuje svaku vrstu hrane prema vašim željama za povrćem! Svježa i ukusna, cvekla se savršeno slaže sa kukuruzom i salatom.

JESTE LI ZNALI ...

Crvena boja cvekle rezultat je specifičnog pigmenta, betanina, koji se djelimično uklanja izmokravanjem. Stoga nemojte paničariti ako vam urin iznenada dobije boju: to je jednostavno zato što ste veliki ljubitelj cvekle!

Kao i njen rođak, repa, cvekla dolazi iz porodice repe, spontane vrste sa atlantske i mediteranske obale.

Uzgoj repe rezultirao je dvjema biljkama, jednom s bujnim lišćem i diskretnim korijenom (repa), te drugom sa skromnim listovima, ali velikim korijenom (cvekla).

KAKO KUHATI OVO POVRĆE?

Vrlo osvježavajuće ljeti u carpacciu ili u hladnoj čorbi, skuhana poput mrkve s lješnjakovim uljem ili pečena, izrezana na komadiće u lijepoj salati s orasima.

Njen slatki okus savršeno se kombinuje sa mangom i narandžom za smoothie bogat vitaminima, a njena veličanstvena boja preobražava čak i najjednostavnije piree u šareni i ukusan festival!          Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description