Ova web stranica koristi kolačiće. Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Više informacija

Peršun

Dvogodišnja biljka iz porodice Apiaceous. Uzgaja se i kao povrće i kao ljekovita biljka.

100 g peršuna - 60 kcal

Peršun sadrži kalcij, fosfor, gvožđe, magnezij, vitamine A1, B1, B2, C i E.

Peršun u kuhinji

Korijen peršuna se najčešće koristi kao sastojak u supama ili salatama. Njegovi aromatični, mirisni listovi estetski su ukras i veoma popularan začin i u kuhinji zauzimaju važno mjesto, zajedno s ostalim začinima. Peršun je poznat širom svijeta, mnoge kuhinje ga cijene, uključujući italijansku, francusku i arapsku.

Ljekovita biljka

 Listovi peršuna sadrže mnogo provitamina A. Istovremeno prisustvo vitamina C i gvožđa je također korisno, što garantuje dobru asimilaciju gvožđa. Zato se preporučuje da se konzumira u kombinaciji sa drugim proizvodima koji su bogati željezom. Peršun blagotvorno djeluje na probavni i urinarni sistem, potiče probavu i ima antiseptičko djelovanje.

Osušen ili zamrznut?

Listove peršuna možete zamrznuti ili osušiti - ali zamrzavanjem ćete zadržati više hranjivih tvari i predivne boje i okuse, kao što je slučaj kod većine zamrznutog povrća.

Peršun za zdravlje

Svaki dio peršuna je dragocjen i koristi se u tradicionalnoj medicini. Poznate komponente lijekova su: korijen peršuna (Radix Petroselini), plod peršuna (Fructus Petroselini), list peršuna (Herba Petroselini) i peršunovo ulje (Oleum Pertroselini).Recepti s ovim povrćem
Rolovane lazanje sa gljivama i sirom
Rolovane lazanje sa gljivama i sirom

Ako volite lazanje, onda će ovaj recept zauzeti svoje mjesto u vašoj kuhinji. Lazanje rolnice sa gljivama, idealan izbor za večeru sa najmilijima.

2 osobe Više od 45 min Srednje zahtjevno
Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description